aku dan diriku

My photo
kota batu metropolitan
xdak apa2 yg menarik kot..malas la nk discribe..kang takabur plak jadinya..

kembara jalanan

Loading...

Thursday, March 11, 2010

hasil pertama aku..












ni hasil pertama dari camera yg aku beli.hehehehe....



Wednesday, March 10, 2010

sambungan..crita bengong!!!

hahahaha...dah smpai shah alam..cari opis bos aku plak xjumpa2..xpe la..akhirnya jumpa..dah pi karangkraf..then selesaikan semua..
tup2...minyak plak xde..isi la minyak ngn duit td..isi rm30..so baki ada la rm19.sen2..bape ntah..hahaha...dah nk balik..tup2...surat lg satu xtertandatgn plak...patah balik..hahaha...
dah lapau ni..mkn la dulu..bayar tuk 2 org..rm10..baki rm9.sen2..mmg tawakal je ni..hope tol xbyk lg dah..sib baik mmg xbyk..

dlm perjalanan pulang 2..leh plak dak2 opis kol..bgtau ada sekolah kol..sbb aku xsmpai2 pi pameran n ceramah..setau aku..sekolah td yg aku xpi..aku dah setle ngn cikgu tuh...rupanya sekolah lain plak..smk st. gabriel..aku pon jadi konfius..seigt aku..program 2 11hb..xkan la aku lupa plak kan..ceramah kul1.30..aku jam 2.30 kat shah alam lg..so telah menggabrakan aku la kan...(gelak dulu yg penting!hahahahahah..)..aku nk pastikan betol ke tak..so balik opis..semak2..mmg 11hb pon..sekolh 2 silap tulis hari..ada ke patut..11/3/2010 (rabu)..mmg la aku set dlm pale otak aku ni ikut tarikh..11hb adalah hari khamis mangkuk..hahahah...aku mmg mati2 dah set dlm otak aku ni hari khamis..mmg dlm kalendar..11hb tuh hari khamis..hahahaha...
semuanya telah menggabrakan aku..mmg kecoh opis dibuatnya..cikgu sekolah 2 kol siap marah2..so silap sapa ni kan???bikin gabra je..
so aku pon dgn relax..xpe la cikgu...saya bg ceramah je la hari ni..pameran mmg xdpt la..dh petang ni..hahahahah....bg ceramah dari kul4 smpai kul5.15..hahaha...

lawak2...duit n silap tarikh punya pasal..

moral of the story..sentiasa pastikan duit anda ada dlm kocek..tuk kecemasan!!!!

bikin gabra semuanya...10/3/10 (rabu)

hahahahahaha...apa2 pon..aku nk gelak besau2 dulu...hahahahah..sbb apa yg berlaku ari ni mmg melucukan..sgt bodoh!!hahahaha...

hari ni...sepatutnya pgi ni dlm kul9 la..aku kena pi forum konsultansi kat hotel ape ntah..LPPKN punya anjuran..nk dijadikan crita..aku kena pi pameran..kat smk sri bintang selatan, kat area2 taman maluri sana..sbb xde sape yg dpt pi..dah org yg slalu pi ngn aku 2 kena pi shah alam plak..xpe la kan..setle la prob kan..

jeng..jeng..jeng..bermulanya sesuatu yg bodoh!!yg bengong!!yg lawak gila baban!!hahaha..

aku cari sekolah 2 xjumpa2...hahahaha...dah kul1030 ni..sepatutnya progrm kul9 smpai kul 1130..tp dah leawt..so aku pon ajak la kwn yg teman aku 2..

"ngah..apa pendapat ko??dah kul1030 ni..sekolah xjumpa2 lg..kita xpayah pegi je la.."
"aku ok je"..jwb angah..

then kitorg pon teruskan lah perjalanan..nk ke shah alam plak..ntah masuk kot mana ntah..ikut je signboard tunjuk shah alam 2..smpai la ada tol..
hahahaha..tang ni la kelakarnya...duit ada cukup2 je nk bayar tol..hahaha...
aku igt ada la dlm poket baju aku..rupanya aku lupa amik..hahahha..mmg bengong tol!!!
dah bayar tol rm2.20..xpe la kan..lepas...

then jalan lg..xsmpai lg shah alam..hope dah xde tol la kan..hahahaha...sekali ada tol lg...
hahaha..
haa...kelam kabut la dibuatnya...mana nk cekau duit byar tol ni..wakakakaka...mmg bengong la!!ni 1st time jadi cmni..
aku pon geledah abih dalam van 2..ada la gak tp xcukup 40 sen lg..
hahahahha....
cmna ni??nk xnk kena lalu gak tol 2..xkan nk minta utang kot!!haha...xkan nk minta kat pkcik guard kot!!hahaha....
aku dah gelak besor dah...yg penting relax!!mmg bengong!!
aku pon nmpk caltex seberang sana jalan..so aku pon dgn selambanya...merentasi highway 2..tawakal je ni..dlm hati..hope ada la...
sampai2...xnmpk lg..tp fuhhhhh...lega aku..sib baik ada gak atm..cucuk la rm50..so dpt la lepas tol 2..rm1.60..heheh..apa da kan..
then terus menuju ke shah alam lg..


pnjg cite ni...sambung...

Friday, March 05, 2010

kehidupan yg indah..

slm semua..lama xmenulis..tetrllu byk dugan yg melanda..membuat aku jd haru biru..tp masih dianggap indah berbanding org lain.hehehe...
sambil dgr lagu Hip2 Hore..cam best la plak lagu nie..layannnnnnnnnnnn...heheheh...
ermmm....just nk berkongsi ngn semua n seseorang..
ada apa dgn kehidupan??nape kita selalu rasa diri kita mcm terlalu diuji..smpai rasa hidup mcm xbermkna??
xpena rasa bahagia??

ermmm..bg aku..kebahgiaan xkan dtg klu kita xcari..definisi bahgia terlalu luas..utk mencari kebahgiaan..seseorg perlu sedar setiap apa yg berlaku..samada baik atau buruk..adalah yg terbaik Allah jd kan tuk dirinya..
jgn mengeluh..
jgn berfikiran negatif..
merasakan apa yg berlaku terlalu kejam..itu tidak membantu utk kita memulihkan emosi kita..

  1. Allah Maha Adil..

itu yg terbaik utk kita renung dan fikirkan..
firmannya.."Tidak Aku jadikan sesuatu itu tanpa sebab musabab"
hal ini bermakna..Allah itu menjadikan sesuatu kejadian itu dgn cukup adil..
kdg2 ada org menganggap Allah @ Tuhan itu tidak adil..
dipersoalkan kenapa dirinya miskin??
dipersoalkan kenapa itu..ini..terjadi kepadanya??
dipersoalkan kenapa kebahgiaan xpernah hadir dlm hidupnya??

tapi..terfikirkah kita..
perkara ini berlaku apabila kita diuji dgn berbagai kesedihan..kesusahan..penderitan..dan perkara2 yg xmenyebelahi kita??
tapi apabila perkara2 yg menggembirakan kita...pernahkah kita persoalkan??
tidak pernah lgsung kita persoalkan kegembiraan yg kita rasa..
tidak pernah kita persoalkan kekayaan yg kita miliki...

pendek kata..setiap apa yg berlaku sekeliling kita adalah utk kebaikan diri kita..percayalah yg Allah @ Tuhan tidak pernah sesekali menjadikan sesuatu itu utk keburukan hambaNya..
namun segalanya berbalik kepada penerimaan kita akan setiap apa yg berlaku itu..
keredhaan adalah sesuatu yg sgt penting..

utk menerima dgn penuh keredhaan..seseorang itu perlu ada sikap2 seperti ini:
  1. sabar..sabar bererti mesti kuat, tabah dan teguhkan pendirian..
  2. bersyukur..bermakna bersyukur atas setiap apa yg berlaku..terima setiap nikmat yg ada seadanya..
  3. menghayati..bermakna seseorg itu perlu menghayati setiap apa yg berlaku disekeliling kehidupannya..
  4. positif..berfikiran positif adalah baik utk mencari kegembiraan+kebahgiaan..selalu senyum walau apa pun dugaan yg dtg..
  5. yg last ni apa yg aku amalkan..nikmati setiap saat dlm hidup kita...xkira susah,senang,sedih,hepi,kaya, miskin,apa2 saja yg ditakdirkan utk kita..nikmatinya dgn penuh keikhlasan..nikmati setiap saay itu dgn keindahan..

InsyaAllah..kita pasti akan merasakan nikmat kehidupan yg Allah berikan kepada kita..

Sekian..Assalamualaikum..

sekadar renungan bersama..

Utk 'dia' insan tersayang..aku menantikan kehadiran mu..utk menyempurnakan sebahagian daripada iman dan taqwa ku kepada Yg Maha Esa..